2017. november 5., vasárnap

Princess Agents: magyarázatok, érdekességek gyűjteménye

A sorozattal kapcsolatos, abban megjelenő tipikusan keleti témákat, dolgokat fogok itt összegyűjteni, hogy egy helyen legyen, akár érdekességképpen is lehet olvasgatni. :)

A régi részeket ha lesz időm majd visszanézem, és azokból is kigyűjtöm, ami esetleg volt. Illetve, ahogy lesz rá kapacitásom, próbálom bővíteni a bejegyzést.


--------------------------------------------------------------------------------

8. részből: 

Telosma cordata 
Egy tipikusan kínai növény, a feliratban kínai ibolyaként szerepel (az angol Chinese violet-ből).
Információk róla angolul: https://en.wikipedia.org/wiki/Telosma_cordata

A Terebess fűszer kalauzában találtam róla képet, az oldal alján. Viszont ajánlom elolvasásra az egész ottani cikket, mert rengeteg növényről van benne szó, sok képpel. Azt is megtudhatjuk belőle, hogy rengeteg féle menta létezik. :)  A TEREBESS FŰSZERKALAUZA: ITT

-----------------------------------------------------------------------------------

10. részből:

Hanshi ünnep: Egy a kínaiak három legfontosabb ünnepei közül. 
"Hideg étel" ünnep néven is ismert. - az angol felirat ezt hozza, de hülyén hangzik, így maradtam a kínai nevénél a magyar feliratban -
A téli napfordulótól 105 napra, a tavaszi napéjegyenlőséget követő első napfázis. Április 4-re fog esni 2018-ban. Ilyenkor az elődökre, már elhunyt családtagokra, rokonokra emlékeznek.

Bővebb magyar leírás az ünnepről:  ITT
Sok képpel teli, rövid cikk róla magyarul:  ITT


----------------------------------------------------------------------------------------


Yan Xun herceg hangszere:
A sorozatban elsőként Yan Xuan játszik egy fúvós hangszeren, amit hallhatóan "bili"-nek mondanak a szereplők. Illetve használja Yanbei hadserege is.
Kína északi részén Bili, vagy Guanzi a tisztes neve ennek a fúvós hangszernek, ami leginkább a furulyához hasonlítható. Fából, bambuszból készül, hét lyuk található rajta. Van külön kínai, japán, hongkongi, koreai változata is.
Aki kíváncsi a hangszer leírására, fajtáira az olvashat róla angolul: ITT



 ---------------------------------------------------------------------------------------


35. részből:

Dupla kilences ünnep:
A 9. holdhónap 9. napja a hagyományos chongyang ünnep, azaz dupla kilences ünnep. A Gergely-naptár szerint általában októberre esik ez a fesztivál.
Eredetileg ezen a napon az év legnagyobb gabonabetakarítását ünnepelték a földművesek. Az ünnep a hadakozó fejedelemségek korában született.
A dupla kilences ünnep hagyományosan a család egybegyűlésének ideje is. Az emberek ekkor megemlékeznek felmenőikről, nehézségeikről és az általuk hozott áldozatokról. Ilyenkor gyakran szerveznek családi kirándulásokat, amely során nemcsak a természethez, hanem egymáshoz is közelebb kerülhetnek a családtagok. Az összejöveteleken krizantémbort isznak, és somlevelet tűznek ruhájukra az emberek. Szokás ilyenkor hegyet mászni, és az ünnep különleges süteményét fogyasztani.

                                                       Az ünnepről bőven: ITT ITT ITT

-------------------------------------------------------------------------------


46. részből:

Kapuőrzők

 Shen Tu és Yu Lei istenségek. De egyéb alakok is betölthették ezt a tisztséget az idők folyamán.
Más tájegységek más-műs kapuőrzőt aggattak ki a házaik ajtajára. Pl: Zhong Kui, Wei Chi, Zhao Yun.

"Ősi kínai szokás holdújévkor a taoista és népi folklórból ismert kapuőrző istenségek (门神) képmásainak bejárati ajtóra való aggasztása a különböző ártó démonok, és más nem kívánatos rosszakaró entitások távol tartása, illetőleg a család békéjének-védelmének szakszerű ellátása végett (驱邪)."

Doufukuai blogján olvashattok a témáról bővebben: ITT






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése